Copyright 2020 - Custom text here
Wednesday, 15 June 2016 22:11

Komfortsone

 

Kanskje du har sett tegningen på internett med en ring der det står komfortsone. Utenfor står det «where the magic happens». Hva er en egentlig en komfortsone? Og hva menes med magi? 

 

Hva er komfort?

Vi betegner noe som komfortabelt når vi har det behagelig, bekvemt eller kanskje til og med litt luksuriøst. Folk opplever komfort forskjellig. For en uteligger kan det være komfortabelt med et tørt sted, et mykt underlag og et varmt teppe. De fleste vil nok anse dette som en selvfølge. Det blir først snakk om komfort når vi for eksempel får servert frokost på sengen, eller får sove så lenge vi vil.

Hva er komfortsonen?

Psykologisk sett er komfortsonen en tilstand der vi føler oss trygge og sikre. Vi kjenner godt til det som er innenfor komfortsonen, og møter som regel ikke på overraskelser her. Det er et sted vi kan slappe av

Våre komfortsoner er forskjellige. Dette skyldes at vi har forskjellige egenskaper, ferdigheter og erfaringer. Dermed vil grensen for komfortsonen – der vi slutter å være trygge, føler oss usikre eller til og med begynner å bli engstelige – være forskjellig fra person til person. 

Virker det fristende å oppholde seg i komfortsonen? Absolutt! Og her bør vi tilbringe en god del tid.

Men jeg ville ikke levd hele livet i komfortsonen. I komfortsonen vil vi ikke oppleve noe nytt og spennende (for da ville vi jo vært utenfor sonen).

Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at det vil bli litt kjedelig å oppholde seg der bestandig. Alt vil gjenta seg om og om igjen. Noen ganger hører jeg også andre klage over at de er fanget i hverdagens gjøremål. De står opp, leverer barna i barnehagen, kjører den samme veien til arbeidsplassen, jobber, henter, lager middag og kjører ungene til fritidsaktiviteter. Hele livet er gjennomgående planlagt og dette gjentar seg uke etter uke. Det å oppholde seg i denne sonen er tydeligvis ikke nok.

Hva er magien?

Magien skjer ikke i våre komfortsoner. Så hva kan denne magien være? For meg er det å utvide horisonten, lære noe nytt eller oppleve noe spennende. Med andre ord våge noe som er litt utenfor min egen kontroll, noe jeg ikke er sikker på å lykkes med.

For å lære noe må vi våge å begi oss ut i et område som er ukjent. Hvis vi vil gjøre noe som vi aldri har gjort før, beveger vi oss utenfor komfortsonen.

Jeg ville ha tegnet bildet på denne måten. Vi trenger ikke å kaste oss ut i det ukjente, det holder å tre et lite skritt over i det ukjente:

Hvorfor skal man forlate komfortsonen sin?

Å forlate komfortsonen regelmessig, gir større fleksibilitet i livet.

Det å gå ut av komfortsonen oppleves som skremmende for mange. Derfor våger vi ofte ikke å gjøre det, eller vi utsetter det.

Det er tross alt et område hvor man møter det ukjente og hvor man ikke lenger har full kontroll. Det er også det område hvor vi kan lære noe nytt, vokse og oppleve mestringsfølelse når vi har fått til noe nytt. Eller i hvert fall bryte ut av dagligdagse, kjedelige vaner og oppleve overraskelser, ekte glede og noe som blir et minne for livet.  

Vi kan falle, men da er det bare å stå opp igjen og prøve på nytt. Vi vil da utvide komfortsonen vår.

 «Erfaring er bare det navnet alle gir sine tabber».

                               - Oscar Wilde, forfatter

Hva kan gjøres for å forlate den?

Som sagt, så trenger du ikke å gå alt for langt ut av komfortsonen din.  Det finnes personer som er adrenalinjunikies, som kaster seg utfor bratte vegger med en fallskjerm og finner glede i det. Men for de fleste av oss ville det være en skremmende opplevelse og ikke gi oss hverken mestringsfølelse, glede eller vekst.

Start med å sette én fot utenfor komfortsonen. For eksempel ved å bryte dine vaner. For eksempel kan du

·        pusse tennene på «feil» side først

·        kjøpe et annet brød

·        prøve å bruke en ny ingrediens eller krydder i maten

·        ta en ny vei til jobben

Etter hvert kan man våge seg lenger ut av komfortsonen sin.

·        snakke med en fremmed, eller holde et lite foredrag

·        prøve en ukjent oppgave på jobben

·        begynne en ny hobby

·        holde et innlegg eller si din mening i en diskusjon

·        bli blodgiver

Som nevnt tidligere er komfortsonen veldig forskjellig fra menneske til mennesket. Dermed vil også det å sette en fot utenfor komfortsonen være forskjellig.

 Hva vil du oppleve denne uken utenfor komfortsonen?

Read 494 times
f t g m