Copyright 2020 - Custom text here

MEN

 «Men» er et veldig kort ord, faktisk består det kun av tre bokstaver. Ofte legger vi ikke en gang merke til det, selv om vi bruker det hver dag. Dermed legger vi ikke merke til at dette ordet faktisk har makt. Mye mer enn de andre småordene som vi også bruker.

Ordet «men» binder sammen to setninger. I motsetning til «og» som gir begge setningene samme verdi, så vekter ordet «men» setning nummer to tyngre. Vi bruker det ofte når vi skal binde sammen et negativt og et positivt utsagn. Vi starter med noe positivt for så å innskrenke det med en gang. Eller enda verre, vi visker det positive helt bort ved hjelp av dette lille ordet. Del to av budskapet overskygger vanligvis det som ble sagt før ordet «men».

«Det var en fin genser du har på deg, men fargen passer deg ikke.»
«Jeg er fornøyd med jobben du gjorde, men du burde ha ryddet rommet ditt bedre»
hva hører du? Et kompliment, eller en kritikk?

Du kommer med en god ide på møte. Svaret er: ja, men… (denne kombinasjonen høres ofte). Ordet «ja» betyr ofte ikke at jeg er enig med deg. Istedenfor er det ofte kun en innledning til en tirade av motargumenter. 

Det finnes også andre situasjoner. Man får ros for noe man har fått til. Istedenfor å ta imot rosen sier vi ofte: «Takk, men jeg fikk hjelp» eller «Men det var da ikke så vanskelig». Vi senker viktigheten av det vi har gjort med dette lille ordet. Prøv derfor å ta imot rosen eller komplementet du får, istedenfor å minske det du gjorde med dette ordet!

Ofte består dagene våre av både noe negativt og noe positivt. Tenk deg en solskinnsdag hvor du nøt livet på stranden. Husarbeidet gjorde du unna om kvelden.
Istedenfor å tenke «I dag hadde jeg en fin dag på stranden, men når jeg kom hjem så måtte jeg rydde og gjøre husarbeid.»
Tenk heller: «I dag måtte jeg gjøre husarbeid og rydde om kvelden, men jeg hadde en fin dag på stranden».
I den siste setningen bruker vi ordet «men» bevisst for å huske det positive bedre enn det negative.

Ofte er det de små tingene – eller som her et lite ord – som har en stor innflytelse. Hør litt etter hvordan du og de rundt deg bruker dette lille ordet.

 

Read 319 times
More in this category: « Affirmasjoner - del 3
f t g m